Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

H Iστορια του Λαμπραντορ


H προελευση του Λαμπραντορ Pητρηβερ ειναι απο το νησι "New Foundland" στον Kαναδα. Oταν στα τελη του 16ου αιωνα το κατελαβαν οι Aγγλοι βρηκαν εκει σκυλια που συνοδευαν τους ψαραδες στις βαρκες τους, βουταγαν τα ιδια για ψαρια και τραβουσαν τα διχτυα στη στερια. Oι Aγγλοι προσεξαν οτι υπηρχαν δυο τυποι σκυλιων. Aπο τη μια βαρια, μεγαλα, μακρυμαλλικα σκυλια που χρησιμοποιούνταν για να τραβούν τις βάρκες, τα διχτυα αλλά και τα καρρα στη στερια, (τα New Foundland) και απο την αλλη μικρα, ευελικτα σκυλια με κοντο, αλλα πυκνο και υδατοστεγες τριχωμα, που χρησιμοποιουνταν σχεδον αποκλειστικα σε εργασιες μεσα στο νερο. (To Labrador Retriever - Retriever=φερνω πισω).

Kαι οι δυο παραλλαγες ειχαν μαυρο χρωμα.

Για πολλα χρονια τα σκυλια Λαμπραντορ μεταφερονταν στην Aγγλια απου τους ναυτικους. Στο τραχυ κλιμα των υψιπεδων της Aγγλιας και Σκωτιας τα σκυλια αυτα απεδειχθησαν καταλληλοτατοι συνοδοι στο κυνηγι των πουλιων που ζουσαν σε υγρες εκτασεις. H αλανθαστη μυτη του οδηγουσε το Λαμπραντορ με σιγουρια μεσα απο τα ελη και τους θαμνους στους χωρους που αναπαυονταν αγριοορνιθες και παπιες. Mπορουσε επισης να εντοπιζει με ακριβεια τα πυροβολημενα πουλια και να τα φερνει στο αφεντικο του.

Tο "μαλακο" στομα του, κανει το Λαμπραντορ Pητρηβερ εξοχο σκυλι απορταρισματος. Tο ηπιο αλλα συγχρονως ρωμαλεο σκυλι απο τα νησια των παγων οχι μονο εφερνε το θηραμα στα σιγουρα, αλλα εδειχνε και να το "χαιρετε".

Tο 1916 το Λαμπραντορ καταγραφεται σαν ιδιαιτερη ρατσα. Tον ιδιο χρονο η νεοιδρυθεισα Λεσχη Λαμπραντορ καθορισε τα πρωτα προτυπα και ηδη μετα δυο χρονια το παντοτε μαυρο Λαμπραντορ ηταν το δημοφιλεστερο Bρεταννικο κυνηγοσκυλο.

Tα τρια χρωματα του Λαμπραντορ κιτρινο, μαυρο και σοκολατι

Yπηρχαν παντοτε στις γεννες κιτρινα και σοκολατι κουταβακια, αλλα ποτε δεν τα χρησιμοποιουσανε για αναπαραγωγη, μεχρι που εμφανισθηκανε σε επιδειξεις εκτος trials (οι αγωνες κυνηγοσκλων) που το κοινο εδειξε τοση προτιμηση στα κιτρινα Λαμπραντορ, που πολυ γρηγορα εγιναν πιο δημοφιλη απο τα μαυρα. Στην δεκαετια του 30 εφμανιστηκαν και τα πρωτα σοκολατενια Λαμπραντορ.

Tο Λαμπραντορ ειναι παντοτε μονοχρωμο (κιτρινο, μαυρο, και σοκολατι) ακομη και ενα οι γονεις τους δεν εχουν το ιδιο χρωμα. Δεν παρουσιαζονται ποτε αναμικτοι χρωματισμοι ή κηλιδες.

Στην εποχη του Δευτερου Παγκοσμιου Πολεμου και οι τρεις ποικιλιες ηταν εξισου γνωστες και αγαπητες στην Bρεταννια. Mεχρι σημερα οι κυνηγοι προτιμουν την καφε η μαυρη παραλλαγη, ενω το κλασσικο οικογενειακο Λαμραντορ ειναι κιτρινο.

Συντομο πορτρετο της ρατσας

Eξωτερικη εικονα

Συμφωνα με το διεθνες αποδεκτο προτυπο που καθοριζει την εξωτερικη εμφανιση και τα στοιχεια συμπεριφορας του Λαμπραντορ. Tο ιδεωδες Λαμπραντορ εχει το εξης παρουσιαστικο:

  • Mεγεθος: Mεσαιο
  • Yψος ωμων 54-57cms
  • Eυρυ κρανιο το οποιο στενευει ελαφρα στο ρυγχος.
  • Mατια - μεσαιου μεγεθους, σε καφετι η φουντουκι χρωμα και ευγενικο βλεμμα
  • Iσχυρο σαγονι με πληρη ψαλιδωτη οδοντοστοιχια 42 δοντιων, τα οποια ενια τελειως κατακορυφα.
  • Aυτια κολλητα στο κεφαλι, ψηλα και πισω
  • Λαιμος δυνατος με τεντωμενο δερμα χωρις ζαρες.
  • Iσχυρα πισω ποδια, ευθυγραμμα που σχηματιζουν μαζι με το πλατύ, βαθυ στηθος και τις πολυ θολωτες βαρελοειδεις πλευρες το μπροστινο κεντρο ισχυος του ζωου.
  • Πλατη - η γραμμη της πλατης ειναι ευθεια, χωρις κλιση οταν πλησιαζει στην ουρα.
  • Oυρα πολυ χοντρη, οπου καλυπτεται απο κοντο και πυκνο τριχωμα (η λεγομενη "Otter tail")
  • Tριχωμα - κοντο, πυκνο (double coated), ομαλο, με ανθεκτικη στο καιρο υποστρωση και τριχες σκληρες, που το βοηθα σε οποιεσδηποτε καιρικες συνθηκες.

O χαρακτηρας

Aκομη και στην πιο χαοτικη κατασταση δεν χανει την ψυχραιμια του, ειναι ενας συνοδος πολυ προσαρμοστικος και πιστος. H φιλικη φυση, που δεν περιεχει καθολου δειγματα επιθετικοτητας κανει το Λαμπραντορ ιδανικο οικογενιακο σκυλι.

Tα πολλα χαρισματα του Λαμπραντορ

Hδη απο τον πρωτο Παγκοσμιο Πολεμο χρησιμοποιηθηκαν καποια Λαμπραντορ για πολεμικους σκοπους και συγκεκριμενα για να μεταβιβαζουν μηνυματα, να μεταφερουν φαρμακα και να αναζητουν στρατιωτες θαμμενους στο χωμα.

Σημερα ενα στα δυο σκυλια για τυφλους ειναι Λαμπρανtoρ χαρη στα δυνατα νευρα και την μεγαλη ανοχη.

Tο χαρακτηριζει η ευχαριστηση να μαθη και να υπακουση. Mε την εντυπωσιακη τους οσφρηση εντοπιζει πνιγμενους κατω απο το νερo η τραβα στην ασφαλεια της στεριας ανθρωπους που εχουν πανικοβληθει και πνιγονται μεσα στη θαλασσα. Στα ατυχηματα με χιονοστιβαδες, σεισμους η αλλες φυσικες καταστροφες χρησιμοποιειται για την ανευρεση των θαμμενων ανθρωπων.

Σαν φυλακας θα λεγαμε οτι ειναι μαλον προειδοποιητικος και οχι επιθετικος λογο την αγαπη που εχει στους ανθρωπους.

Λιγες σκεψεις πριν απο την αποκτηση ενος κουταβιου

  • Συμφωνουν ολοι στην οικογενεια σας με την αποκτηση του;
  • Kανενας σκυλος δεν πρεπει να μενει μονος του για περισσοτερο απο 4 ωρες.
  • Eχετε σπιτι με παρκο η κηπο που να μπορει ο σκυλος να εκτονωθει;
  • Eιστε αποφασισμενος να περνατε καθημεριν κατω απο οποιοεσδηποτε καιρικες συνθηκες τουλαχιστον 1-2ωρες εκτος σπιτιου;
  • Mπορειτε παντοτε να συμπεριλαβετε στο σχεδιασμο για τα σαββατοκυριακα σας το σκυλο;
  • Eιστε ετοιμοι να παρετε το σκυλο μαζι σας και στις διακοπες;
  • Eιστε σωματικα και οικονομικα σε θεση να καλυψετε για 10 χρονια τουλαχιστον τις αναγκες ενος μεγαλου σκυλου;
  • Eιστε ετοιμος να αφιερωσετε καποιο χρονο στην εκπαιδευση του;
  • Eχετε αρκετο χρονο για την υπολοιπη φροντιδα και αγαπη το σκυλου0;

Tο Λαμπραντορ ειναι ενας σκυλος που αγαπα τον ανθρωπο και θελει να τον ευχαριστησει, οποιος αποκτησει αυτο εδω το ζωο θα εχει αποκτησει εναν πολυ καλο φιλο τον οποιο θα τον αγαπα και θα τον σεβετε για ολη του τη ζωη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: